Начало Въпроси и отговори ВАЖНАТА КЛЕЧКА
ВАЖНАТА КЛЕЧКА Print E-mail

Един единствен каубойски филм ви е достатъчен, за да сте наясно, че клечките, които често се подават от крайчеца на устата на главния герой, нямат никаква реална функция. Все пак, едва ли в Средния Запад шерифът е бил маниак на тема зъбна хигиена. За щастие, всичко дотук е само фикция и днес клечките за зъби са извървели своя път от древността до ресторантите и частните домове.

 Image

В началото бе… клечката за зъби

Историята на клечките за зъби датира от хиляди години. Още от 3500 г. пр. Хр. те са най-ранните известни средства за устна хигиена. През 536 г. пр. Хр, в Китай се приема интересен закон – той задължава войниците в армията да използват клечки за зъби, за да се избавят от лошия си дъх. Дори в Стария Завет е споменато, че „човек може да вземе парче от раздробен дървен материал, за да почисти зъбите си“.

За колкото и тъмно да се смята Средновековието,факт е ,че точно тази епоха е пикът в употребата на клечки за зъби.За първи път те се използват единствено от по-заможните и образовани хора.Във Франция например,клечките за зъби се поднасят заедно с десерта,за да се използват след хранене.След което често се поставят за ухото,за да дочакат бъдещата си употреба.Едва през 1700г.четката за зъби започва да измества западните култури.

В миналото клечки за зъби се изработват от най-различни материали-дърво,бронз,пилешки кости,слонова кост,както и от злато и сребро.Някои клечки за зъби са украсявани с разнообразни по вид камъни.По-голямата част от клечките,които използваме днес са направени от специални видови дървета,растящи в Мейн,СЩА.

Клечки за зъби,или техен еквивалент,днес все още се използват в някои части на света като най-общ инструмент за дентална хигиена.А не са малко и хората,които използват дори клончета от дървета,за да почистят пространствата между зъбите си.

Клечките за зъби днес са твърде разнообразни.Има специални клечки за отказване от тютюнопушене или дори регулиране на теглото.Такъв тип клечки се предлагат с различни вкусове,така че потребителите да имат достатъчно избор.Вместо да пушат,те биха могли да дъвчат клечка по свой вкус,която да утоли никотиновия им глад.За намаляване на желанието за пушене благоприятства и наличието на дълготрайния им вкус.

Ключът към правилната употреба

Преди да бъдат спрени от производство,клечките за зъби са един от основните инструменти за хигиена на зъбите в повечето западни култури.Те все още се използват в случаите,когато четката за зъби не е на разположение.Проблемът с клечките за зъби е в прекомерната им употреба.Тя води до богата гама от щети,например-повреда на зъбния емайл,разкъсване на венците,счупване на фасети,повреждане на кореновата повърхност-особено когато венците са започнали да се отдръпват от зъба,както става при по-възрастни пациенти.Не е изключено,макар и рядко,зъбите да бъдат счупени от някоя клечка за зъби.Пациентите,използващи редовно клечки,често имат и признаци за износване и увреждане на зъбите,което,от своя страна,води до полагане на много по-задълбочена грижа за венците.

Съществуват в нашето съвремие много по-ефективни и щадящи хигиенни средства за пространствата между зъбите,като конците за зъби и малките интердентални четчици с различна големина,които не увреждат зъбите и венците.

 
Next >
http://zabolekarbg.com