Начало Въпроси и отговори КАКВА ГАРАНЦИЯ МОЖЕМ ДА ОЧАКВАМЕ ОТ ЗЪБОЛЕКАРСКИТЕ УСЛУГИ?
КАКВА ГАРАНЦИЯ МОЖЕМ ДА ОЧАКВАМЕ ОТ ЗЪБОЛЕКАРСКИТЕ УСЛУГИ? Print E-mail

Те трябва да се вършат бързо,да са вечни и по възможност без пари.Законите на стоматологията обаче показват точно обратното.Доброто зъболечение изгражда трайни резултати бавно,с много усилия от страна на лекаря и на пациента,финансови ресурси на клиниката и най-важното – изобщо не е вечно.

Гаранция до живот?


Нека погледнем малко по-различно на зъбите си.Ако отворите устата си,при малко повече въображение ще видите,че доста от нещата там са продукт на денталната медицина.И както всеки друг продукт,и този се нуждае от гаранция.Заблуда е обаче да се смята,че дълготрайността на зъболекарските услуги е съизмерима с тази на човешкия живот.

Нека вземем следния пример-ако се направи конструкция на една коронка от металокерамика,сама по себе си тя на практика ще се окаже вечна.Ако поставим коронката върху стъклена повърхност и я покрием със стъклен похлупак,най-вероятно тя ще надживее няколко поколения.Къде тогава е проблемът?

Проблемът е,че в условията на устната кухина,нещата са съвършено различни.Която и да е конструкция не би могла да се разглежда сама по себе си.В устата на човек присъстват множество фактори.Това са мускули,слюнка,дъвкателно налягане,вид на храната,вредни навици като скърцане със зъби и стискане,орална хигиена,междузъбни взаимоотношения и много други.Надали има стоматолог на света,който може да предвиди всички тези фактори и да се произнесе за точния срок на гаранцията.Освен,разбира се,ако втора специалност няма „врачуване”.


Прогноза или гаранция?


Съвсем различно нещо,и доста по-реално и приемливо,е да се даде една прогноза,която се крепи на клиничния опит на конкретния стоматолог,опита на колегите му и на самата стоматология като изкуство.Прогнозата обаче не е гаранция.

Гаранция за 2 години ще получим,ако например си купим телевизор за 2 000лв.Гаранция за 4 години ще ни зарадва,ако се сдобием с автомобил за 30 000лв.Ако обаче си направим коронка срещу 200лв.,едва ли ще очакваме да й се случи нещо,преди да минат поне 10 години най-малко…И макар че зъболекарите не произвеждат телевизори или коли,а здраве и усмивки,това не променя в основи нещата.

Означава ли това,че гаранция на зъболекарските услуги няма да има?Не,разбира се!Гаранция трябва да има и тя е съизмерима с добрата стоматологична практика.


Срокове на гаранциите


Един от най-известните зъболекари в света,д-р Голдщайн,в своята монография”Смени си усмивката”,която е предназначена за пациенти и издадена в милионен тираж,дава интересни срокове на гаранция за различните конструкции,които се движат средно между 2 и 7 години.

Една гаранция от 2 години за коронка не означава,че след този срок тя задължително ще падне или ще промени цвета си,а означава че комплексът от фактори,влияещи върху нея и които са в обсега на контрол на зъболекаря,се движат в тази граница.

Основен фактор за гаранция е самият пациент.Често се случва той да има изключително вредни навици: от постоянно ядене на семки,смученето на пръсти или устните,храненето само на една страна,до нередовното миене на зъбите,или използването им далеч не по предназначение.Често се случва в зъболекарския кабинет да идват и пациенти,които поправят зъбите си обикновено само във фронта,като смятат,че това е достатъчно за техния външен вид.Резултатът обаче винаги е печален.Явно природата не може да бъде надхитрена(резците не могат да поемат натоварването на кътните зъби).Или поне в по-малки граници.


Край на прогнозите


Все пак гаранция в стоматологичното изкуство има.Тя обаче не е съизмерима с продължителността на човешкия живот,а се простира дотам,докъдето стоматологът може да предвиди всички фактори,влияещи върху дълготрайността на конструкцията.

Нека имаме предвид,че добрият специалист е този,който ще вземе под внимание своя опит,този на колегите си,наученото от книгите и практиката,и няма да ласкае и заблуждава пациентите си с нереални столетни гаранционни срокове.Не на последно място,истински добрият специалист ще може да предложи нещо реално и изпълнимо,което ще задоволи не само неговите собствени условия,но и изискванията на пациента.

 
< Prev   Next >
http://zabolekarbg.com