Начало Въпроси и отговори МИТОВЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕТО НА ЗЪБИТЕ
МИТОВЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕТО НА ЗЪБИТЕ Print E-mail
  1. Миенето на зъбите няколко пъти на ден не е необходимо Наистина не е възможно в натовареното ежедневие да мием зъбите си след всяко хранене.Прекаленото търкане от своя страна също нарушава повърхностния слой на зъба(емайла)и води до изтъняването му и откриване на болезнени,понякога и жълтеникави участъци по зъбната повърхност.Емайлът се разрушава и при продължителна употреба на твърди четки,пасти със груб абразивен(изтриващ) ефект и неправилно,със силен натиск четкане с четката за зъби.

Достатъчно е сутрешно и вечерно измиване със четка със средно твърд косъм и четкане в продължение на 3 минути,след което е добре да се жабури с подходяща вода за уста,която ще възпрепятства бързото натрупване на налепи и зъбна плака.

  1. Използването на дъвки може да замени миенето на зъбите с четка и паста –Това би бил добър начин,но за съжаление не е достатъчно.Ако нямате възможност да миете зъбите си след хранене,използвайте дъвки със ксилитол(или без захар),но не повече от 10 минути и при първа възможност почистете с паста и четка за зъби.

  2. Не мога да мия зъбите си,когато венците ми кървят – Напротив-опитайте с внимателно и нежно четкане,като използвате четка с мек косъм и паста за възпалени венци.Трябва да напомня,че кървенето е симптом на възпаление и е необходимо да се консултирате със зъболекар,за да не се задълбочи проблемът.

  3. След пломбиране на зъб,върху него няма да се появи повече кариес – Уви-не.Възможно е нарушаване на друга част от зъба,ако не се поддържа добра хигиена и има условия за задържане на храна.За да се избегне това е добре да се правят профилактични прегледи поне един път годишно,дори да няма видими кариеси.По-често кариесите се образуват на места,трудни за почистване и съответно”невидими”с просто око.

  4. Мъдреците трябва да се отстранят на всяка цена –Не винаги и не при всеки човек.Към вадене на мъдрец се пристъпва ако:разранява бузата или езика;задържа храна между него и предния зъб,което води до пародонтален джоб или кариес;или не контактува със срещуположните зъби.Мъдреците вършат и чудесна работа,когато се налага да послужат за направата на мост или задържане на протеза.

  5. Не трябва да се пазят млечните зъби(да се лекуват),защото те и без това ще паднат –Това е погрешно становище от миналото.Млечните детски зъби са от особено значение за правилното поникване(навреме и на точното място).Лошата устна хигиена на млечните зъби води до заболяването им и до заразяване и на постоянните(кариеси),когато са поникнали.Или до разкривяване на постоянните зъби и поява на ортодонтски аномалии.

  6. Всички зъболекарски процедури са болезнени – Това също има само историческа стойност.В наши дни с развитието на технологиите и медицината лечението на зъбите е по-безболезнено и не е проблем използване на обезболяващи средства и упойки.Така,че по-вероятно е да не усетите нищо.

 
< Prev   Next >
http://zabolekarbg.com